Czym wyróżnia się kuchnia chorwacka?
Położona na Półwyspie Bałkańskim Chorwacja to jeden z chętniej odwiedzanych zakątków Europy. Państwo przyciąga ze względu na malownicze widoki, rozbudowaną ofertę turystyczną, dostęp do morza, a także…pyszną kuchnię chorwacką? Dlaczego warto ją spróbować? Przekonaj się!
Słów kilka o kuchni chorwackiej
Po pierwsze, to kraj słynący z sycących zupy i gęstych gulaszy, które są w stanie w szybki sposób rozprawiać się z głodem. Tworzone na bazie fasolki czy kapusty kiszonej uchodzą za tamtejszy rarytas. Do tego grona można zaliczyć również zupę rybną, która podawana jest w całym kraju. Kuchnia chorwacka słynie również ze stosowania owoców morza, które stanowią podstawę wielu tradycyjnych dań i wpisują się w gust nie tylko mieszkańców, ale i turystów.
Jakie dania z kuchni chorwackiej warto spróbować?
Do tego grona z pewnością można zaliczyć również potrawy oparte na rybach. Grillowana makrela, solony dorsz czy tuńczyk – to propozycje, którym trudno się oprzeć. Ze względu na bliskość do morza wszystkie serwowane ryby są świeże i pochodzą ze sprawdzonych miejsc. Kolejnym daniem popisowym kuchni chorwackiej jest mięso, które ustawia się na specjalnym palenisku, przykrywa kloszem i obsypuje żarem. Podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków, warzyw i odrobiny oliwy trafi w gust nawet największych koneserów. Kuchnia chorwacka cieszy się dużą popularnością, z pewnością musisz poznać te smaki!