Jak przyrządzić krewetki?
Krewetki są bardzo uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych dań. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić krewetki, aby były smaczne i nie straciły swoich walorów smakowych podczas smażenia, to zajrzyj do tego artykułu!
Jak smażyć krewetki?
W przypadku smażenia krewetek wiele zależy od patelni i tłuszczu, jakie dobierzemy. Do dokładnego usmażenia skorupiaków nadają się tytanowe patelnie grillowe, jeśli jednak zależy nam, aby danie było z niską zawartością tłuszczu powinniśmy użyć patelnie do smażenia bez oleju. Krewetki najczęściej smażymy na oliwie, jednak możesz je również przygotować na oleju lub maśle. Pamiętaj, żeby przed smażeniem oczyścić i osuszyć krewetki. Możesz je również obtoczyć w mące, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Te owoce morza smaży sie przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną zmieniać kolor na różowy.
Z czym przyrządzić krewetki, żeby były dobre?
Oczywiście gusta się od siebie różnią. To jak warto przyrządzić krewetki będzie się różniło w zależności od naszych kubków smakowych. Te skorupiaki posiadają jednak delikatne mięso, które jest smaczne samo w sobie, więc nie trzeba mu wiele pomagać przyprawami. Wystarczy sól, pieprz i natka pietruszki czy koperku. Krewetki komponują się z lekkimi, świeżymi składnikami, które nie przytłoczą ich smaku, dlatego często używamy ich w sałatkach. Świetnie pasują również do ryżu basmati. Możesz je podawać z warzywami lub sosami, takimi jak sos curry czy sos teriyaki.