przepis na słony karmel
1 kwietnia, 2022 Autor K A 0

Przepis na słony karmel – przygotuj ten przysmak w domu!

Połączenie słodyczy karmelu z kontrastującą solą to absolutna rozkosz dla podniebienia! Ciekawe, czy Henri Le Roux, francuski cukiernik, który jako pierwszy stworzył ten smak, miał świadomość, jakie arcydzieło stworzył. W poniższym artykule przedstawiamy wam naprawdę prosty i szybki przepis na słony karmel, który zachwyci cię swoim smakiem.

Potrzebne składniki i sposób przygotowania

  • 100g cukru białego
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 50g masła
  • szczypta soli

Przepis na słony karmel zaczyna się od podgrzania cukru na średnim ogniu, aż się skarmelizuje, czyli stanie się brązowy. Na tym etapie nic nie mieszamy. Dopiero jak cukier zacznie się robić brązowy, dodajemy masło i sól i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie powoli dolewamy śmietankę, dalej intensywnie mieszając i gotowe! Całość zajmie wam dosłownie 15 minut! Najważniejszy w przepisie jest moment karmelizacji cukru – musicie od razu dodać masło, aby cukier się nie przypalił.

przepis na słony karmel

Przepis na słony karmel – do czego możesz go wykorzystać?

Tak naprawdę, słony karmel to pyszny, słodki sos, o wielu zastosowaniach! Można go dodawać do słodkich wypieków, jak ciasta czy muffiny. Doskonale sprawdzi się także jako dodatek do lodów, kawy czy innych deserów. Nie musisz całego zjadać od razu – domowy słony karmel można przechowywać przez miesiąc w lodówce w zamkniętym słoiku.