Czekolada gorzka – zalety dla zdrowia
Jedzenie słodkości nie zawsze jest odradzane. Przykładem jest gorzka czekolada, której regularne spożycie ma szereg korzyści zdrowotny. Jakich dokładnie oraz dlaczego czekolada gorzka zalety to tak często wyszukiwana przez internautów fraza?
Źródło przeciwutleniaczy
Gorzka czekolada to przede wszystkim źródło przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie. Są to m.in. polifenole oraz katechiny, dzięki którym zmniejsza się ryzyko wielu chorób przewlekłych. Tym ostatnim sprzyja właśnie nadmiar wolnych rodników w organizmie, dlatego też warto sięgać po pokarmy, które zawierają dużo antyoksydantów. Czekolada gorzka zalety? To zdrowie i to na lata!
Czekolada na koncentrację
Kolejnym atutem wynikającym ze spożywania gorzkiej czekolady jest lepsze funkcjonowanie mózgu. Jest to zasługa m.in. teobrominy, fenetylaminy, a także kofeiny, które wspólnie mają funkcje pobudzające i sprawiają, że umysł jest bardziej skupiony i wyostrzony. Kilka kostek takiego przysmaku warto mieć więc przy sobie w przypadku długiego dnia w biurze, aby móc szybciej powrócić do intensywniejszej pracy intelektualnej.
Gorzka czekolada zalety. Jak widać jest ich wiele i okazuje się, że dodatkowo jest to poprawa funkcjonowania układu trawiennego, dzięki zawartości błonnika, a także ochrona skóry przed fotostarzeniem. Warto więc sięgać po ten przysmak nie tylko od święta i nie zwracać tak bacznej uwagi na jego kaloryczność, a właśnie na funkcję prozdrowotną.