Czym są zdrowe tłuszcze, po co nam w diecie i gdzie ich szukać?
O tłuszczach słyszymy i mówimy zazwyczaj w kontekście negatywnym.To je obarczamy wina za nadprogramowe kilogramy, złe samopoczucie, brak energii lub kiepskie wyniki badań. W pojęciu tym tkwi jednak ogromny błąd, wynikający z braku rozróżnienia na zdrowe tłuszcze i te nieco mniej. Na czym polega różnica? Sprawdź!
Rodzaje tłuszczów w diecie
Podstawowy mit, który sprawia, że to tłuszcze obarczamy winą za tycie i problemy zdrowotne to przekonanie o tym, że występuje zaledwie jeden rodzaj tłuszczów. Nic bardziej mylnego! Wyróżniamy dwa ich rodzaje, nasycone i nienasycone. To pierwsze z nich sprawiają, ze mamy takie a nie inne zdanie o tłuszczach. Znajdują się głownie w produktach odzwierzęcych, mięsie i nabiale. Drugi rodzaj, tak zwane zdrowe tłuszcze, to tłuszcze nienasycone, które są niezwykle ważne w naszej diecie, pomagają w przyswajaniu witamin, dodają energii i wpływają pozytywnie na pracę mózgu.
Gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze?
Tak zwane nienasycone zdrowe tłuszcze powinny stanowić maksymalnie 30% naszego zapotrzebowania energetycznego. Znaleźć można je w różnych produktach, najważniejsze źródła to:
- Ryby morskie – głownie łosoś, halibut, śledź, tuńczyk, dorsz, makrela i owoce morza
- Awokado – pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Orzechy – włoskie, laskowe, nerkowca oraz migdały
- Nasiona – dyni, słonecznika, chia i sezamu
- Warzywa – ciemnozielone, takie jak szpinak, jarmuż i brukselka
- Oliwa z oliwek – bogata w kwas oleinowy i nienasycone kwasy tłuszczowe
- Suplementy diety – które pomogą zachować równowagę między kwasami Omega-3 i Omega-6