posiłki regeneracyjne
15 czerwca, 2020 Autor Szybko i smacznie 0

Dlaczego warto zainwestować w posiłki regeneracyjne dla pracownika?

Posiłek profilaktyczny, to posiłek, który zapewnia pracownikom ich pracodawca. Ciąży na nim taki obowiązek w przypadku pracowników pracujących w ciężkich warunkach. Tego typu posiłki są także nazywane posiłkiem regeneracyjnym i musi być przygotowany z odpowiednich produktów. Jednym słowem musi spełniać wartość energetyczną, która jest określona przez odpowiednie przepisy.

Kiedy pracodawca musi zapewnić posiłek profilaktyczny?

Istnieje pewna grupa zawodów, która jest w ten sposób uprzywilejowana, o ile można to w ten sposób określić. Zazwyczaj sytuacja ta dotyczy pracowników produkcyjnych oraz pracowników szczególnie narażonych na wysiłek fizyczny, jak na przykład górnicy w kopalni. Niemniej jednak zdarza się, że pracodawcy nadużywają władzy i zapewniają pracowników posiłki ubogie w składniki odżywcze, proponując półprodukty lub gotowe dania. Sytuacje takie nie powinny mieć miejsca i powinny być natychmiast wyłapywane.

posiłek regeneracyjny

Jaki powinien być posiłek regeneracyjny?

Oprócz tego, że powinien być smaczny posiłek ten powinien spełniać szereg wymogów. Należą do nich przede wszystkim odpowiednio wysoki wydatek energetyczny. Zgodnie z tym, co mówi Rozporządzenie Rady Ministrów posiłek ten musi składać się w 55% z węglowodanów, 35% tłuszczów i reszty białek. Danie powinno być syte, aby zaspokoić głód na cały dzień ciężkiej pracy. Kolejną ważną kwestią są urozmaicone posiłki.

Sposobem na to jest ułożenie menu, które będzie realizowane na przykład przez cały tydzień. Brak monotonności w serwowanych posiłkach podnosi zadowolenie pracowników z miejsca ich pracy. Normy jakie muszą spełniać tego typu dania są takie same dla okresów letnich i zimowych. Jedno jest jednak pewne, posiłki muszą być łatwo dostępne a ich zjedzenie nie może zajmować zbyt wiele czasu. Dlatego właśnie najlepszą opcją jest dostępność posiłków regeneracyjnych w miejscu wykonywanej pracy. Jeśli nie ma takiej możliwości, można zapewnić pracownikom posiłki na dowóz na przykład ze sprawdzonej firmy zajmującej się dietami pudełkowymi.

W jaki sposób wydawać posiłki pracownikom?

Posiłki powinny być wydawane w postaci jednego ciepłego dania. Serwować się je powinno mniej więcej po trzech, maksymalnie czterech godzinach pracy. Za posiłek regeneracyjny nie wypłaca się ekwiwalentu pieniężnego. To posiłek, który powinien być skonsumowany. Jest jednak wyjątek w momencie, gdy nie ma możliwości wydawania posiłków w miejscu pracy.

Wtedy można zapewnić pracownikom kupony, które można wykorzystać w punktach usługowych lub gastronomicznych. Z zakupionych w ten sposób produktów, pracownik powinien przygotować sobie zdrowy, zbilansowany posiłek, aby nabrać sił witalnych podczas ciężkiej pracy. Warto przygotować posiłek oparty w większości na dużej ilości węglowodanów, które z pewnością poprawią samopoczucie oraz nasycą podczas wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Nie należy zapominać o tym, że posiłek regeneracyjny ma na celu zapewnić odpowiednią wartość kaloryczną.