Domowa Nutella
Nutella to kultowy krem czekoladowo-orzechowy, który lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Tyle że w składzie oryginalnego kremu nie ma za bardzo ani czekolady, ani orzechów… Jeśli nie chcesz rezygnować z tego smakołyku, rozwiązaniem będzie domowa Nutella.
Dlaczego warto zrobić domową Nutellę?
Komu nie zdarzało się wyjadać pastę czekoladowo-orzechową łyżeczką wprost ze słoika? Pierwsza wersja Nutelli powstała ponad 75 lat temu, kiedy cukiernik Pietro Ferrero wpadł na pomysł stworzenia kremu na bazie orzechów, ponieważ w powojennych Włoszech trudno było o kakao. Dzisiaj Nutella jest rozpoznawalna na całym świecie, ale nie ma wątpliwości co do tego, że jej skład obecnie bazuje na oleju palmowym i cukrze. Dlatego domowa Nutella pod względem składu i smaku pobije na głowę Nutellę od Ferrero.
Domowa Nutella: przepis
Przyrządzenie kremu czekoladowo-orzechowego w domu wcale nie jest trudne. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kilka powszechnie dostępnych składników oraz dobry blender, który poradzi sobie z orzechami.
Składniki na Nutellę domowej roboty:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych
- 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego
- ½ szklanki mleka
- ½ laski wanilii
- 2 łyżki płynnego miodu
Aby zrobić krem czekoladowo-orzechowy domowej roboty, musisz pozbyć się skórek z 1,5 szklanki uprażonych orzechów leśnych. Następnie trzeba rozdrobnić orzechy w mocnym blenderze, zagotować mleko z wanilią, a na koniec zmiksować te składniki z kakao i odrobiną płynnego miodu.