18 marca, 2022 Autor JPu 0

Jakie są tradycyjne potrawy Wielkanocne w Polsce?

Wielkanoc to okres radości, w których według religii chrześcijańskiej Jezus zmartwychwstał z grobu. Jest to narodowe święto, które obchodzimy, idąc do kościoła, a także święcąc produkty, które spożywamy. W koszykach możemy znaleźć produkty jak sól, jajka, kiełbasa czy też baranka. Z produktów tych następnie wykonywane są dania, które spożywamy. W różnych regionach Polski spożywa się unikalne potrawy. Jakie są zatem tradycyjne potrawy wielkanocne?

Jakie spożywa się tradycyjne potrawy Wielkanocne?

Jeśli zastanawiamy się, jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne, niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każdy region posiada swoje obyczaje, w których dania tworzy się nieco inaczej, tworząc różne warianty dań. W przypadku województwa śląskiego jednym z bardziej popularnych potraw jest święcelnik, czyli rodzaj ciasta drożdżowego, które jest półsłodkie oraz zapiekane z różnego rodzajem mięs, np. wędlin. Na wielkanocnych stołach w Wielkopolsce możemy z pewnością zobaczyć żur, w składzie którego znajdzie się biała kiełbasa. Na Podhalu za to można spotkać zupę chrzanową.

tradycyjne potrawy Wielkanocne

Gotowanie potraw wielkanocnych

Podczas Wielkanocy wiele rodzin zjeżdża się z wielu domów, na spotkanie, podczas którego tradycyjne potrawy wielkanocne są spożywane. Przygotowanie takich dań nie jest proste i dla wielu osób może okazać się problemem nie do przejścia. Nie każdy w końcu został stworzony do gotowania. Jeśli jednak w dalszym ciągu pragniemy ugościć ludzi w naszym domu, warto zamówić catering, który przygotuje przepyszne tradycyjne dania i dostarczy je pod wskazany adres. Więcej informacji znajdziesz na stronie Spółdzielnia Równość.