![układ odpornościowy](https://www.szybkoismacznie.com.pl/wp-content/uploads/2020/06/układ-odpornościowy.jpg)
Jak wspierać układ odpornościowy dietą?
Spożywanie posiłków to nasza potrzeba fizjologiczna. Niemniej jednak nie polega ona na tym, aby tylko i wyłącznie jeść. Istotą spożywania posiłków jest dobre jedzenie, które dostarczy do organizmu ważnych składników, witamin i mikroelementów.
Odpowiednia dieta a pojawiające się schorzenia
Już od starożytności wiadomo, że każdą chorobę można pokonać zbilansowaną dietą, która jest zdrowa i odżywcza. Chociażby w samych warzywach i owocach znajduje się masa składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i zdrowie człowieka. Co najważniejsze, dodają sił witalnych, a jak wiadomo ciało ludzkie w ciągu całego swego życia jest poddawane wielu próbom.
Boryka się na co dzień z wirusami i bakteriami. Słaby organizm jest narażony na niebezpieczeństwo z zewnątrz praktycznie przez cały czas. Bardzo istotne jest, aby prowadzić zdrowy styl życia, który wraz ze zdrową dietą, stworzy idealny duet. Odżywcze jedzenie oraz prawidłowo przygotowane posiłki ochronią nas przed chorobami, ponieważ wzmocnią układ odpornościowy.
Jakie produkty spożywać?
Jak już ustaliliśmy, jedzenie ma ogromne znaczenie. Wpływa na odporność, samopoczucie oraz może przyczyniać się do stanów zapalnych. Aby tak się nie stało, należy spożywać odpowiednie ilości produktów oraz dbać o to, aby dolegliwości się nie nasilały.
Istotne jest to, że istnieje grupa produktów, które są wykorzystywane w diecie antyzapalnej, ponieważ wykazują właściwości prozdrowotne. W walce z chorobą bardzo ważną rolę odgrywa układ pokarmowy. Dlatego też dieta antyzapalna zakłada wykorzystywanie produktów bezglutenowych, aby nie obciążać organizmu. Do pozostałych założeń tej diety należy:
- pozbycie się cukrów, produktów strączkowych
- zwiększenie dobrych tłuszczów
- zminimalizowana ilość białka pochodzącego od zwierząt
- użycie węglowodanów o mniejszym indeksie glikemicznym
- spożywanie produktów nieprzetworzonych
- spożywanie nabiału roślinnego.
Czego unikać w diecie antyzapalnej?
Decydując się na budowanie odporności poprzez spożywanie zdrowych posiłków, należy postawić przede wszystkim na bogate w wartości odżywcze warzywa. Należy do nich między innymi cebula, czosnek, brokuły, marchewka, dynia. Ponadto na odporność idealnie wpływają kiszonki, ale z ich spożyciem nie można przesadzić.
Z owoców warto wybierać często awokado, z którego można wykonać pyszną pastę, jabłka, borówki, kiwi czy porzeczki. Owoce te posiadają dużo antyoksydantów, witamin oraz błonnika, który dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Potrawy, które należy wyeliminować to przede wszystkim te, które bazują na wykorzystaniu nabiał pochodzenia zwierzęcego, ponieważ powoduje ono alergię oraz różnego rodzaju nietolerancje.
Niewiele osób o tym wie, ale nabiał ten może zaburzać pracę żołądka, a to z kolei może wpłynąć negatywnie na przyswajanie białek. Aby dieta była zdrowa, nie zaleca się również spożywanie warzyw psiankowatych i strączkowych. Stosowanie się do tych kilku prostych reguł, może zapewnić nam zdrowe i długie życie, a to przecież nam chodzi.