
Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe?
Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prostą sprawą. Wymaga nie tylko samodyscypliny, ale i systematyczności, punktualności w spożywaniu posiłków i powtarzalności. Niemniej jednak mimo najszczerszych chęci odzwyczajenie się od tych złych nawyków, może być nie lada wyzwaniem, bo jak wyzbyć się tego, w czym tkwiliśmy przez lata? Poniżej kilka dobrych rad na początek.
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne
Mimo że wiele osób zdrowe odżywianie kojarzy z nudną monotonią, to nic bardziej mylnego. Podejście to jest całkowicie błędne, ponieważ zdrowe nie musi oznaczać niesmaczne. Aby proces wchodzenia w nowy tryb życia był mniej restrykcyjny, proponujemy metodę małych kroczków. Nie zalecamy ciągłego liczenia kalorii i stania na wadze.
Zbilansowana dieta łączy w sobie wiele produktów z różnych grup w odpowiedniej ilości i odpowiednich proporcjach. Oznacza to, że posiłki staną się kolorowe i barwne a poprzedni styl jedzenia może okazać się nudny i nieciekawy. Ponadto należy postawić na regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. W ten sposób organizm otrzyma odpowiednią porcję energii i nie będzie magazynował zapasów w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej. Posiłki najlepiej spożywać bez pośpiechu, celebrując je. Mózg musi otrzymać sygnał o nasyceniu, a przede wszystkim musi mieć czas na przyjęcie tej informacji.
Wartościowe śniadanie to podstawa
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Zresztą kto z nas nie słyszał tego zdania już w dzieciństwie czy w latach szkolnych? Aby utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi, warto usiąść przed wyjściem do szkoły czy pracy i zjeść śniadanie, ciesząc się jego smakiem. Spadek poziomu glukozy we krwi może pociągnąć za sobą poważne konsekwencje, a co za tym idzie doprowadzić nawet do osłabienia i omdlenia.
Bardzo ważne jest, aby maksymalnie trzydzieści minut po przebudzeniu zjeść pożywne śniadanie, które zapewni nam odpowiednią energię na cały dzień. Do przygotowywania pierwszego posiłku przydadzą się ekologiczne i organiczne owoce oraz wszystkie te produkty, które nie posiadają konserwantów. Warto raz na zawsze pożegnać się przetworzoną żywnością, która nie daje naszemu organizmowi zbyt wielu odżywczych składników.
Dużo wody oraz bogactwo barw na talerzu
Brak wody w organizmie potrafi wyrządzić duże szkody. Może powodować zawroty głowy, osłabienie, rozdrażnienie. Odpowiednia dawka wody w ciągu dnia to około 1,5 do 2,5 litrów. W zależności od prowadzonego trybu życia, zapotrzebowanie to może być dużo większe. Podczas wysiłku fizycznego zapotrzebowanie to zwiększa się. Aby urozmaicić przyjmowanie płynów, można dodać do wody liście mięty, pokrzywy czy plasterek owoców, czy cytrusów.
Wszystko w zależności od upodobań. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy jesteś w stanie uporać się z przygotowywaniem zdrowych, zbilansowanych posiłków, zastanów się nad wyborem cateringu dietetycznego. Jest to świetna alternatywa dla tych osób, które chcą żyć zdrowo, ale spędzają w kuchni mało czasu. Catering dietetyczny to pierwszy krok do zmiany stylu żywienia.