Jakie rodzaje frytek warto spróbować?
To jedno z bardziej popularnych dań na całym świecie. Można je znaleźć w menu niemal każdej restauracji, a także kupić w lokalnych food truckach. Pieczone, o złotym kolorze, występują w wersji solo lub wyrazistymi sosami. A Ty, jakie rodzaje frytek lubisz najbardziej?
Rodzaje frytek i ich pochodzenie
Od lat toczy się spór dotyczący pochodzenia tego przysmaku. Pierwsze historie na temat frytek pochodzą z XVII Belgii, gdzie mieszkańcy miejscowości położnej nad rzeką Mozą zajadali się smażonymi rybami, podczas gdy w czasie mrozów woda zamarzała, swoje pożywienie zamieniali na złociste ziemniaki pokrojone w słupki. Kolejne wzmianki na temat pochodzenia frytek pochodzą z Francji. Historie głoszą, że amerykański prezydent Thomassa Jefferson podawał w Białym Domu smażone ziemniaki, mówiąc, że jest to sposób na francuską modłę – stąd pochodzi nazwa french fries. Warto mieć na uwadze, że część Belgów posługuje się językiem francuskim i stąd możesz wynikać nieporozumienie dotyczące pochodzenia.
Czy znasz wszystkie rodzaje frytek?
Udając się do Wielkiej Brytanii z pewnością musisz spróbować popisowego dania jakim jest fish and chips, czyli frytki podawane ze smażoną rybą. W Belgii natomiast różne rodzaje frytek podaje się niemal do każdej potrawy, a ich smażenie odbywa się przy wykorzystaniu tłuszczu wołowego, który dostarcza niezapomnianych doznań smakowych. Każdy kraj może pochwalić się swoją intepretacją dania z wykorzystaniem frytek. W Grecji podaje się je z lokalnym serem feta, natomiast w Stanach Zjednoczonych z mięsem wołowym, chili i żołtym serem. A Ty, po jakie rodzaje frytek sięgasz najczęściej?