Miód manuka i jego unikalne właściwości
Coraz częściej mówi się o tym, ze miód manuka uważany jest za najzdrowszy miód na świecie. Znalezienie się na podium nie jest bezpodstawne, ponieważ to właśnie ta nowozelandzka odmiana posiada cały szereg prozdrowotnych właściwości, które pozytywnie oddziałują na pracę organizmy – wspierając jego codzienną pracę i chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Chcesz poznać jego właściwości? Sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy!
Co warto wiedzieć o miodzie manuka?
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale nazwa miodu manuka wywodzi się z języka stworzonego przez etniczną grupę Maorysów. W wolnym tłumaczeniu oznacza on miód z drzewa herbacianego. Krzew Manuka, z którego wytwarza się ten złoty nektar, pochodzi z Nowej Zelandii i to właśnie po raz pierwszy w tym miejscu poznano jego prozdrowotne właściwości. Obecnie miód manuka sprzedawany jest niemal na całym świecie i kojarzony jest z lokalnym produktem wysokiej jakości.
Właściwości miodu Manuka
Warto mieć na uwadze, że miód Manuka w odróżnieniu od tradycyjnych miodów posiada wysoką zawartość MGO (methylglyoxalu). W praktyce oznacza to tyle, że to właśnie ta odmiana miodu zawiera najwięcej prozdrowotnych właściwości, wspierając prawidłową pracę jelit i żołądka. Powszechnie znane są również jego antybakteryjne i przeciwgrzybiczne właściwości. Miód manuka stosowany jest również w leczeniu trądziku i zmian skórnych. Jedno jest pewne, to remedium na wiele dolegliwości, a co ważne – w 100% naturalne!