jadłospis dieta weganska
13 czerwca, 2020 Autor Szybko i smacznie 0

Wszystko co, musisz wiedzieć o diecie wegańskiej

Popularność diety wegańskiej rośnie z dnia na dzień i zyskuje wielu zwolenników. To, co przemawia za jej stosowaniem, to przede wszystkim coraz słabsza jakość dostępnego mięsa na rynku. Empatia wobec zwierząt też nie ma tu małego znaczenia. Zatem weganizm to styl życia, który chroni zwierzęta, a zarazem pozwala wyeliminować z organizmu zbędne toksyny. Ile w tym prawdy?

Właściwości zdrowotne diety wegańskiej

Grupa amerykańskich dietetyków wydała oświadczenie, że dieta wegańska jest zdrowa, ale pod warunkiem, że jest odpowiednio zaplanowana. W oświadczeniu znalazły się także informacje mówiące o tym, że pomaga wyeliminować niektóre choroby. Niemniej jednak należy dodatkowo zadbać o odpowiednią suplementację, ponieważ dieta wegańska odrzuca wiele produktów. Należą do nich zarówno mięsa i ryby, jak i wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego typu jajka, mleko, sery.

Mimo wszystko są to bardzo wartościowe produkty, których niedobór może ciągnąć za sobą negatywne skutki dla organizmu. Białko, którego brakuje w tej diecie, można zastąpić aminokwasami, które nie pochodzą od zwierząt. Warto postawić na soję, która posiada wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy. Poza tym soja bardzo dobrze się przyswaja. Inne zbawienne produkty to ciecierzyca, soczewica, fasola, orzechy i wszystkie produkty zbożowe.

dieta wegańska

Zbawienny wpływ witamin

W diecie wegańskiej bardzo ważna jest odpowiednia ilość kalorii. Nie należy jednak ich dostarczać w postaci produktów wysoko przetworzonych jak np. fast foody. Ponadto należy zadbać o odpowiedni poziom witamin, które należy suplementować w różnej postaci. Witamina B12 jest niezbędna do formułowania krwinek czerwonych, a zawarta jest między innymi w grzybach.

Wapń to budulec kości, który znajdziemy w kaszach, maku, brokułach, jarmużu czy warzywach kapustnych. Dlatego też nie warto o nich zapominać. Żelazo można przyjmować z produktów z grupy B lub dodatkowo suplementować. Kolejnym z bardzo ważnych produktów, które mogą nie być dostarczone do organizmu w trakcie trwania diety wegańskiej, to kwasy omega 3. Dobre tłuszcze to podstawa w diecie wysokowęglowodanowej. Są one niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego, układu krążenia oraz eliminowania stanów zapalnych. Znajdują się one w oleju z wiesiołka, lnianym oraz w orzechach włoskich.

Zalety diety wegańskiej

Dieta wegańska to idealne rozwiązanie dla organizmu, pod warunkiem, że zadbamy o to, aby była dobrze przygotowana i dostarczała nam pełnowartościowe produkty. Stosowanie jej przez dłuższy czas w sposób prawidłowy, przyczyni się do niższego ryzyka śmierci na skutek niedokrwienia serca, zmniejszy ryzyko cukrzycy i ograniczy otyłość.

Zalet diety wegańskiej jest sporo, ale przed jej wprowadzeniem w życie, należy zapoznać się ze szczegółami na jej temat. Warto przeczytać artykuły, zapytać lekarza oraz wspomóc się literaturą. Tym bardziej, jeśli jesteśmy amatorami, którzy dopiero raczkują w temacie. Należy pamiętać o tym, aby dietą nie zrobić sobie krzywdy. Ma ona być zdrowa oraz zbawiennie wpływać na organizm.