dieta przeciwzapalna
2 listopada, 2021 Autor K A 0

Dieta przeciwzapalna – zadbaj o swoje zdrowie!

Wśród schorzeń, które dotykają coraz więcej osób, można wymienić przewlekły stan zapalny organizmu. Do jego występowania może przyczyniać się przede wszystkim nieprawidłowy styl życia, nadmierny stres, niezdrowe odżywianie się i wiele innych czynników, związanych także z nieleczonymi chorobami. Stan zapalny, który długo utrzymuje się w naszym organizmie, potrafi być naprawdę wycieńczający i może prowadzić do poważnych konsekwencji. Dieta przeciwzapalna może pomóc w wyciszeniu tego stanu – sprawdź, na czym polega!

Składniki, które warto umieścić w jadłospisie

Wiele mówi się o tym, że są takie produkty, które posiadają właściwości przeciwzapalne i które wspierają tym samym układ odpornościowy. Muszą one zawierać w sobie któryś z tych składników: karonetoidy, flawonoidy, witamina C, witamina E czy rozpuszczalny błonnik. Mogą to być takie produkty jak warzywa i owoce, rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie (np. tuńczyk, łosoś), kakao, gorzka czekolada i niektóre oleje roślinne. Jednak dieta przeciwzapalna nie polega tylko na dodaniu do jadłospisu wspomnianych produktów – to także wyeliminowanie z niej tych, które określamy jako prozapalne.

dieta przeciwzapalna

Dieta przeciwzapalna – jakich produktów unikać?

Produkty prozapalne to takie, które przynoszą odwrotne skutki niż te, których oczekujemy. Do tego grona zaliczamy alkohole wysokoprocentowe, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans (obecne w mięsach, śmietanie, maśle oraz w produktach wysoko przetworzonych). Dieta przeciwzapalna powinna także unikać takich składników, które mają wysoki indeks glikemiczny.