Dieta SIRT – tajemnica szczupłej sylwetki Adele
Chyba każdy kojarzy spektakularną metamorfozę sławnej piosenkarki Adele. W dość krótkim czasie artystka pozbyła się wielu dodatkowych kilogramów, prezentując na ściankach nową, szczupłą sylwetkę. Dieta SIRT powstała już parę lat wcześniej, bo w 2016 roku, jednak to właśnie przemiana Adele przyniosła sławę tej metodzie odchudzania. Jej założenie powiązane jest z sirtuinami, enzymami białkowymi, które znajdują się w organizmie każdego ssaka. Uważa się, że mają one działanie wyszczuplające i odmładzające, jednak badania nad nimi wciąż trwają. Dieta SIRT polega na aktywacji sirtuin do pracy, przy pomocy odpowiednich produktów.
Korzyści stosowania diety SIRT
Podstawową korzyścią dla naszego ciała jest spadek wagi. Oprócz tego, dieta SIRT oczyszcza nasz organizm, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Osoby stosujące tę dietę wskazują także na poprawę nastroju i zwiększenie energii w trakcie dnia. Ta dieta działa bardzo korzystnie na nasz układ krwionośny, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i wielu innych chorób. Jednak dla wielu wyzwaniem może być niska kaloryczność tej diety, która przez pierwszy tydzień wynosi 1000 i 1500 kcal.
Dieta SIRT – co jeść, a czego nie?
Podstawą diety SIRT jest bomba witaminowa w postaci zielonego koktajlu, który spożywa się przez cały czas przebywania na tej diecie. To koktajl składający się z jarmużu, rukoli, pietruszki, selera naciowego, jabłka, soku z cytryny i odrobiny herbaty matcha. Oprócz tego w diecie zaleca się spożywanie warzyw i owoców, a także prawdziwej, gorzkiej czekolady. Należy wykluczyć wszystkie produkty mączne, słodycze, fast foody oraz słodzone napoje.