10 listopada, 2020 Autor M Wszołek 0

Dieta w przypadku nietolerancji glutenu

Od pewnego czasu można zauważyć niechęć do spożywania glutenu w zdrowej diecie. Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Jeśli jednak cierpisz na nietolerancję glutenu, przeczytaj nasz poradnik na ten temat.

Na czym polega nietolerancja glutenu?

Nietolerancje pokarmowe to schorzenia, które powodują negatywne objawy na skutek spożycia pewnych produktów spożywczych. Warto już w dzieciństwie wykonać kompleksowe badania, aby dowiedzieć się czy jesteś alergikami lub nie możemy spożywać pewnych składników. Nietolerancja glutenu polega na reakcji układu pokarmowego na skutek spożycia produktów zawierających właśnie gluten. Objawy mogą pojawić się natychmiast lub być odroczone w czasie, jednak zazwyczaj wiąże się to z przykrymi konsekwencjami.

Jak powinna wyglądać dieta bez glutenu?

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie taki problem warto udać się do dietetyka z prośbą o stworzenie jadłospisu na każdy dzień. Nietolerancja glutenu powoduje, że nie możemy spożywać produktów zbożowych. Wykluczone jest białe pieczywo itp. Jednak lista produktów jest znacznie dłuższa, ponieważ wielu producentów dodaje gluten do swoich produktów. Mowa tutaj o daniach z konserw czy instant. Na każdym opakowaniu widnieje informacja czy zawiera on wspominaną substancję. Obecnie w sklepach spożywczych możemy znaleźć produkty, które dedukowane są osobom z nietolerancją glutenu. Również sklepy ze zdrową żywnością są w nie zaopatrzone.