Jak się robi lemoniadę, nie tylko z cytryną!
When life gives you lemons, make lemonade! I choć angielskiego powiedzenia nie należy interpretować dosłownie, warto tym razem wziąć sobie tę sentencję do serca. Dalszego? – Ten niezwykle intensywny w smaku napój nie tylko orzeźwia. Pobudza również nasz układ trawienny, oczyszcza organizm i regeneruje go. O reszcie zalet i sposobie jej przygotowania przeczytasz w moim dzisiejszym wpisie!
Jak powstał przepis na lemoniadę?
Cytryna, woda, zdrowe słodzidło. Opcjonanie – mięta i kruszony lód. Z tych składników stworzysz teni niezwykle popularny napój. Mówi się, że po raz pierwszy skosztowano jej w… starożytnym Egipcie, kiedy cytryny pojawiły się na tamtejszych stołach. Mówi się również, że wiedzę na temat tego, jak się robi lemoniadę, czerpiemy z wiedzy amerykanów, którzy z pasją przygotowują ten właśnie napój – nie tylko w klasycznej wersji.
Jak się robi lemoniadę szybką i smaczną?
Technik jest kilka. Niektórzy, pytanie o to jak się robi lemoniadę, odpowiadają szybko – ręcznie. Wystarczy obrać cytrynę ze skóry i ugniatać ją widelcem z cukrem, aż wypuści aromatyczny, kwaskowy sok ze swojego wnętrza. Znacznie prostszą metodą będzie jednak wrzucenie cytryn do blendera i zmiksowanie jej na pulpę – koniecznie z drobinkami, które pływały będą po wierzchu w formie mętnej zawiesiny.
Jak się robi lemoniadę inną niż klasyczny przepis? – Warto dodać do niej równie intensywne w smaku owoce i dodatki. Napój doskonale komponuje się z arbuzem, malinami i truskawkami. Dla dodania specyficznego smaku warto dodać liście tymianku.