Placuszki bananowe to zdrowy i szybki posiłek.
20 sierpnia, 2021 Autor Z S 0

Placuszki bananowe – sposób na zdrowe i pożywne śniadanie

Masz już dość nudnych kanapek i owsianek? Marzą Ci się naleśniki z patelni, ale nie chcesz zrujnować swojej diety? Przedstawiamy ich zdrowszą i szybszą alternatywę – placuszki bananowe! Sprawdź, jak je przygotować.

Jak przygotować placuszki bananowe?

Placuszki bananowe to bardzo zdrowe i pożywne danie, a co ważniejsze słodkie. Kiedy więc napadnie Cię ochota na słodkości, zamiast po czekoladę, sięgnij lepiej po banany i patelnię. Do przygotowania placuszków bananowych w fit wersji potrzebować będziesz:

  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki zmielonych lub górskich (w zależności od upodobań)
  • olej roślinny

Jeśli użyjesz dojrzałych bananów, placuszki powinny już być wystarczająco słodkie, jeśli jednak masz ochotę na coś słodszego, możesz również dodać odrobinę cukru. Następnie rozgnieć banany widelcem i dodaj do nich jajka i płatki owsiane. Tak przygotowaną masę smaż na niewielkiej ilości oleju, lub sprayu do smażenia.

Placuszki bananowe zawierają potas i błonnik.

Bananowe zdrowie

Placuszki bananowe to nie tylko sposób na słodki, małokaloryczny deser. To samo zdrowie. Banany zawierają dużo witamin, w tym potasu. Jajka to przecież zdrowe białko i tłuszcze, a w płatkach owsianych znajdziesz sporą ilość błonnika, czyli wszystko, co powinno zawierać pełnowartościowe śniadanie. Dodatkowo są one smaczne również na zimno, możesz więc zabrać je ze sobą do pracy. Czas więc porzucić nudne owsianki i kanapki.