
Płatki orkiszowe, owsiane czy żytnie – jaki rodzaj wybrać na śniadanie?
Lubisz śniadania na słodko, jednak chcesz odżywiać się lekko i zdrowo? Świetnym wyborem będzie muesli. Płatki orkiszowe, owsiane czy żytnie – który rodzaj wybrać? Podpowiadamy, jakie są zalety każdego z nich!
Najpopularniejsze rodzaje zdrowych płatków
Płatki, szczególnie te naturalne, bez dodatku cukru i chemii, cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego! Zjedzone na śniadanie zapewnią Ci energię, pomogą zadbać o szczupłą figurę i obniżą poziom złego cholesterolu. Jaki rodzaj płatków zbożowych wybrać? Najzdrowsze są oczywiście płatki orkiszowe, owsiane, a także żytnie. Orkisz to inaczej jęczmień dwurzędowy. W składzie płatków orkiszowych znajdziesz przede wszystkim błonnik pokarmowy, a także witaminy takie jak B, E, PP, A, czy ważne w naszej diecie – wapń, potas, magnez, magnez i selen. Mają charakterystyczny, lekko orzechowy posmak. Płatki owsiane również zawierają całkiem błonnika oraz witamin z grupy B, żelazo, magnez, czy kwas foliowy i cynk. Systematycznie spożywane pomagają regulować pracę serca, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne. Płatki żytnie natomiast, również pełne witamin czy składników odżywczych oraz błonnika, regulują przemianę materii i poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Jak przygotować muesli na śniadanie?
Jeśli zależy Ci na tym, aby zdrowiej się odżywiać i po prostu poczuć się lepiej, koniecznie przygotuj sobie na śniadanie pyszne muesli. Wystarczy, że ugotujesz porcję wybranych płatków zbożowych, wymieszasz je z ulubionymi orzechami i bakaliami bądź świeżymi owocami. Do tej mieszanki możesz dodać mleko, również roślinne, a także masło orzechowe czy miód. Ciekawe inspiracje i dokładny opis znajdziesz na stronie: https://dbam-o-siebie.pl/owsiane-zytnie-orkiszowe-ktore-platki-wybrac.